Asigurare Culturi Agricole

Culturile agricole prezinta o multitudine de riscuri -  se poate intampla ca intreaga recolta sa fie pierduta in cateva minute. Specialistii RENOMIA va vor ajuta sa gasiti acoperirea optima cu o asigurare agricola.  

Asigurarea Culturilor Agricole

Piata de asigurari agricole din Romania ofera solutii de asigurare pentru orice tip de cultura, de la culturile de camp pana la plantele tehnice, sere, solarii. Datorita faptului ca nu este posibila  lupta cu capriciile vremii: grindina, furtuna, ploaie,inghet, seceta sau foc a devenit mai mult decat necesara  asigurarea fermei si a culturilor agricole. Fermierii si investitorii din agricultara au realizat ca numai in acest fel isi pot proteja afacerea, schimbarile climatice fiind din ce in ce mai accentuate si imposibil de anticipat.

Riscurile asigurate pentru culturile agricole sunt aliniate la realitatile cu care se confrunta fermierii iar acolo unde societatile de Asigurari din Romania nu au capacitate de preluare a acestora, RENOMIA INSURANCE REINSURANCE BROKER ofera solutii de pe piata Europeana de Asigurari, plasate local in baza pasaportului European Freedom of Services.

Cine poate beneficia de asigurare?

Toti fermierii agricoli si investitorii din agricultura.

OBIECTUL ASIGURAT

Se asigura:
- culturile de câmp - grâu, orz, orzoaica, ovaz, secara, triticale, orez, rapita, floarea soarelui, porumb, sorg,soia, cartofi, sfecla de zahar, sfecla furajera, mustar, coriandru, mazare, naut, in, canepa, fasole boabe, plante de nutret, lucerna si trifoi pentru samânta,  legume in camp si in sistem protejat (sere, solarii) etc

RISCURI ASIGURATE prin asigurarea culturii agricole

  • Grindina
  • Ploile torentiale (efectul direct al ploilor torentiale),
  • Furtuna/uragan
  • Incendiul provocat din orice cauza
  • Alunecarile si prabusirile/surparile de terenuri cultivate
  • Inghetul  târziu de primavara
  • Inghetul timpuriu de toamna
  • Inghetul de iarna (gerul) *
  • Seceta din toamna care duce la nerasarirea culturilor.
  • Seceta din timpul verii.
  • riscul de daune produse de particulele de nisip antrenate de vântul puternic, crustă, spălarea solului/ acoperirea plantelor cu pământ

PERIOADA de ASIGURARE

Asigurarea poate incepe de la semanat si se incheie la recoltarea culturii respective.
Este posibila asigurarea culturilor atat inainte de insamantare (in special atunci cand sunt cesionate in favoarea bancilor sau unor investitori), cat  si ulterior rasaririi culturilor (oricand in perioada de vegetatie dar nu mai tarziu  cu o luna inainte de perioada de recoltare). Exceptie face asigurarea riscului de seceta, la care perioada limita de incheiere a asigurarii este stabilita de asigurator.

SUMA ASIGURATA

In agricultura suma asigurata poate fi data de valoarea recoltei (productie x pret/kg), valoarea cheltuielilor de productie, sau o suma asigurata fixa intre cele doua, dar care sa nu depaseasca valoarea productiei.

CONSTATAREA DAUNEI si DESPAGUBIREA

De indata ce a avut loc un eveniment asigurat care a afectat cultura asigurata,  se va face Avizarea Daunei de catre Asigurat cu ajutorul RENOMIA.
Avizarea trebuie să conțină:

  • date clientului
  • datele de identificare ale poliței
  • data și ora producerii evenimentului
  • cultura afectată
  • blocul fizic
  • suprafața afectata în hectare

Evaluarea daunei se efectuează în câmp, in prezenta Asiguratului, de indata ce conditiile meteo permit accesul la parcela afectata, dar nu mai târziu de începutul recoltării. Metoda de evaluare și stabilirea procentului de daună se va stabili de către Asigurator impreuna cu Asiguratul în funcţie de stadiul de dezvoltare a culturilor distruse (de ex. producția culturii afectate, compararea plantelor dăunate cu plantele nedăunate din cadrul parcelei afectate, folosirea indiciilor biologici- piedere de masă foliară și pentru calculul pierderii de producție etc.).

Suma reprezentând despăgubirea se calculează ca procent (procentul de dauna stabilita in camp) din suma asigurată din care se scade fransiza și urmeaza sa fie achitata asiguratului în termen de 30 (treizeci) de zile calendaristice de la data finalizării procedurii de constatare a daunei.

Subventionarea primei de asigurare

  • Conform SM17.1 – Contribuții la primele de asigurare a animalelor și a plantelor se asigura o subventie de 70% din prima de asigurare eligibila.
  • Fermierii pot accesa subventia la prima de asigurare  conf SM 17.1 prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) , depunand documentatia necesara solicitata prin Ghidul Solicitantului SM17.1
  • Submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” are ca scop:
    - încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă;
    - stimularea fermierilor pentru a beneficia de asigurare și extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societățile de asigurare.

Alte tipuri de asigurarările agricole:

Solicitati o oferta: 

Completati formularul de mai jos si specialistii nostri va vor contacta pentru a va oferi o solutie personalizata

Datele personale vor fi prelucrate doar pe durata procesarii solicitarii.  Mai multe detalii in sectiunea de Data Protection.